top of page

Agentura vs. Freelancer vs. In house:

V moderním podnikatelském prostředí stojí firmy před důležitým rozhodnutím, jakým způsobem zajistit odborné služby a dovednosti. Rozhodování mezi agenturou, freelancerem a inhouse týmem může být složité, a to z mnoha důvodů. Minulý týden jsme si shrnuli marketingové oddělení a klíč k úspěšnému podnikání. Dnes se blíže podíváme na rozdíly mezi agenturou, freelancery a inhouse týmy.


Obrázek ukazuje animaci agentury, freelancera, in house týmu

Agentura: Výhody a nevýhody pro vaši firmu


Velikost firmy - Pro velké firmy je spolupráce s agenturami často výhodná díky jejich schopnosti škálovat své služby podle potřeb klienta. Agentury mají dostatečnou kapacitu zvládnout rozsáhlé projekty a nabízejí širokou škálu odborností.


Efektivita firmy - Agentury nabízejí garanci základního know-how a mají zavedené procesy, které zajišťují efektivní spolupráci. Je však třeba počítat s tím, že agentury mohou mít omezené znalosti specifických potřeb klienta.


Obor a jeho specifika - Agentury často nabízejí přesahy do různých oblastí a mohou snadno rozšířit své služby podle potřeb klienta. To je výhodné pro firmy, které potřebují široké spektrum odborností.


Role / podíl / důležitost jednotlivých oblastí - Agentury mohou snadno rozšířit své služby a nabídnout přesahy do různých oblastí. To je výhodné pro firmy, které potřebují široké spektrum odborností. Chybějící osobní kontakt a motivace však mohou být nevýhodou.


Cíle - Agentury umožňují řídit efektivitu spolupráce a snadno rozšířit služby podle potřeb klienta. Chybějící přímá motivace na výsledcích a horší kontrola ceny služeb však mohou být nevýhodou.


Agentury nabízejí mnoho výhod, zejména pro velké firmy, které potřebují škálovatelné služby a široké spektrum odborností. Přesto je důležité zvážit možné nevýhody, jako je omezené porozumění specifickým potřebám klienta a chybějící přímá motivace na výsledcích.


Animovaný obrázek ukazující agenturu

Freelanceři: Flexibilní a specializované řešení pro vaši firmu


Velikost firmy - Menší firmy nebo startupy často preferují freelancery kvůli jejich flexibilitě a nižším nákladům. Freelanceři mohou poskytnout specializované služby bez potřeby dlouhodobých závazků.


Efektivita firmy - Freelanceři mohou poskytnout vysoké know-how a flexibilitu. Efektivitu spolupráce lze snadno řídit díky přímé komunikaci a osobnímu přístupu. Absence širšího týmu však může vést k omezeným schopnostem zastupitelnosti.


Obor a jeho specifika - Freelanceři mohou nabídnout specializované know-how v konkrétním oboru, což je výhodné pro firmy s jasně definovanými potřebami.


Role / podíl / důležitost jednotlivých oblastí - Freelanceři nabízejí vysoké know-how v konkrétních oblastech a osobní přístup. Omezené možnosti zastupitelnosti a absence širšího týmu mohou však být omezením.


Cíle - Freelanceři umožňují snadno řídit efektivitu spolupráce díky přímé komunikaci a osobnímu přístupu. Chybějící přímá motivace na výsledcích a absence širšího týmu mohou být však omezením.


Freelanceři nabízejí flexibilní a specializované řešení, což je výhodné zejména pro menší firmy a startupy. Je však důležité zvážit možné nevýhody, jako je omezená zastupitelnost a chybějící širší tým.

Animovaný obrázek ukazující freelancera

In house tým: Souvislost a hluboké porozumění vašemu podnikání


Velikost firmy - Velké firmy s dostatečnými zdroji mohou investovat do vlastního inhouse týmu, který zajistí souvislost a hluboké porozumění firemním procesům. Menší firmy si však tento luxus často nemohou dovolit.


Efektivita firmy - Inhouse týmy umožňují přímou kontrolu nad efektivitou práce a poskytují hluboké porozumění interním procesům. Efektivita však může být ovlivněna fluktuací zaměstnanců a nutností stálého rozvoje týmu.


Obor a jeho specifika - Inhouse týmy mají hluboké porozumění specifikům oboru, ve kterém firma působí. Tím se zajišťuje, že tým má relevantní zkušenosti a může rychle reagovat na změny v oboru.


Role / podíl / důležitost jednotlivých oblastí - Inhouse týmy poskytují hluboké porozumění jednotlivým oblastem a umožňují efektivní spolupráci a sdílení znalostí. Fixní náklady a fluktuace zaměstnanců však mohou být výzvou.


Cíle - Inhouse týmy umožňují přímou kontrolu nad funkcí a dosažením cílů. Fixní náklady a potřeba neustálého rozvoje týmu však mohou být výzvou.


Inhouse týmy jsou ideální pro velké firmy, které potřebují hluboké porozumění interním procesům a kontinuitu. Přesto je důležité zvážit fixní náklady a potřebu neustálého rozvoje týmu, které mohou být výzvou pro efektivitu firmy.

Animovaný obrázek ukazující in house tým

Závěr


Rozhodování mezi agenturou, freelancerem a inhouse týmem závisí na mnoha faktorech, včetně velikosti firmy, efektivity, oboru, interního know-how, zkušeností manažerů, důležitosti jednotlivých oblastí a cílů. Pokud hledáte nebo máte zájem o spolupráci s marketingovým specialistou, tak se nebojte obrátit na nás a my vám rádi poradíme.



Comentarios


bottom of page